"Humanost društva mjeri se odnosom prema starim ljudima"

Projekt SPAS započeo s osposobljavanjem njegovateljica

296374560 450874133327904 5634164729878270189 n 2

Jedna od temeljnih aktivnosti projekta SPAS (Sigurnost-podrška-asistencija-samopouzdanje) je jačanje kapaciteta lokalnih organizacija civilnoga društva što uključuje i aktivnosti osmišljavanja i provedbe izobrazbe i drugih oblika jačanja i unapređenja kapaciteta zaposlenika i/ili volontera organizacija civilnoga društva za neposredan rad u području zapošljavanja, socijalnog uključivanja i obrazovanja, uključujući prilagodbu poslovanja uz primjenu informacijsko-komunikacijskih tehnologija – provedena izobrazba i unaprjeđenje kapaciteta volontera. Opisano u slučaju projekta SPAS znači osposobljavanje 10 aktivnih volontera iz zajednice za njegovateljice starijih i nemoćnih osoba, koje će zajednici podariti 500 volonterskih sati.

Nakon inicijalnih susreta održanih tijekom lipnja ove godine, u srpnju je 10 osoba s šireg područja Siska, Petrinje i Martinske Vesi započelo s osposobljavanje. Osposobljavanje provodi Učilište Magistra – ustanova za obrazovanje odraslih iz Zagreba.

Voditeljica projekta Mira Čokić, mag. iur. pozdravila je polaznice osposobljavanja i ohrabrila ih u nastojanjima da ostvare još jednu izobrazbu više koja im značajno može pomoći pri zapošljavanju jer u SMŽ i Hrvatskoj općenito ima sve više osoba starije životne dobi, pa je ovo zanimanje sve više traženo.

Snježana Vujnović, bacc. med. tech. polaznice će podučavati praktičnom djelu nastave u pružanju njege u institucionalnim i izvaninstitucionalnim oblicima skrbi.

Koordinatorica projekta dr. sc. Daša Poredoš Lavor s polaznicima dijeli iskustva iz svakodnevnog života koji se odnosi na neposredni rad s korisnicima na terenu i koordinira volonterske aktivnosti polaznica.

Učilište Magistra uz pisane edukativne materijale (Priručnik i sl.) za sve polaznice je osigurao tablete kako bi pratile suvremena dostignuća – i kako bi se moglo učiti uvijek i svuda. Polaznice su se obradovale tabletima.

Djelujući na provedbi projektnih aktivnosti u okviru projekta SPAS (Sigurnost-podrška-asistencija-samopouzdanje) zalažemo se za osnaživanje kapaciteta zajednice, pružanje psihosocijalne podrške, informiranje i zaštitu marginaliziranih skupina u društvu.

Nositelja aktivnosti projekta SPAS (Sigurnost-podrška-asistencija-samopouzdanje) je Udruga za zaštitu i promicanje prava osoba treće životne dobi, u partnerstvu s Građanskom inicijativom „Moj grad Sisak“ i Udrugom EKS – ekološko-kulturna scena iz Hrvatske Kostajnice. Projekt je dio aktivnosti Poziv na dostavu projektnih prijedloga Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, a sufinancira Europska unija iz ESF i Ureda za udruge Vlade RH.

spas

dobro je znati2

nikad nije kasno

Gostovanje u emisiji


PopUp MP3 Player (New Window)

roe

Facebook

  Pratite nas

 

facebook